سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تحلیل موضوعات اقتصادی ، اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی

بازهم لایحه بودجه

بودجه 368 هزار میلیاردتومانی سال 89 با خطر عدم تحقق درآمدهای غیر نفتی روبروشده است.


به گزارش خبرنگار ایلنا، درحالی که نیمه دوم سال 89 آغاز شده، هنوز کتاب قانون بودجه سال جاری به چاپ نرسیده این درحالی است که برخی اخبار غیر رسمی حکایت از عدم تحقق درآمدهای دولت در سال جاری دارد.
زمان‌بندی اجرای بودجه 368 هزار میلیارد تومانی دولت درحالی به نیمه سال می‌رسد که آخرین خبرها حاکی از عدم تحقق درآمدهای دولت دارد. سهم درآمدهای غیر نفتی در بودجه امسال 77 هزارمیلیارد تومان است. بررسی جزییات کسب این درآمدها نشان می‌دهد که عدم تحقق آنها حتمی است. به طوری‌که بخشی از درآمدهای مالیاتی از جمله درآمدهای پیش‌بینی شده برای مالیات برارزش افزوده محقق نشده است. دولت در لایحه بودجه 89 درآمد حاصل از حقوق ورودی کالاها را 7 هزار میلیاردتومان پیش‌بینی کرده بود که با تصمیم مجلس این رقم به 13هزار میلیارد تومان افزایش یافت. این درحالی است که کمیسیون ماده یک هنوز هیچ جلسه‌ای برای تغییر تعرفه‌ها و تحقق مازاد درآمدی که بر دوش دولت گذاشته شده، برگزار نکرده است. بودجه سال جاری بی‌سابقه‌ترین بودجه تاریخ اقتصادی کشور به لحاظ حجم منابع و مصارف پیش‌بینی شده محسوب می‌شود. این بودجه از حیث منابع بالغ بر 3 میلیون و 684 هزار و 703 میلیون و 492 میلیون ریال است و از حیث مصارف بالغ بر سه میلیون و 684 هزار و 73 میلیارد و 492 میلیون ریال مصوب شده، این درحالی است که به جز قانونی که 13 فروردین امسال در قالب ماده واحده ابلاغ شد، کتاب قانون بودجه منتشر نشده است.
این گزارش می‌افزاید: بخش قابل توجهی از عدم تحقق درآمدهای پیش‌بینی شده در بودجه امسال درآمد حاصل از واگذاری دارایی‌های سرمایه‌ای است که حدود 11هزار میلیارد تومان برآورد شده که با توجه به حجم واگذاری‌های انجام شده تا پایان شهریور ماه امسال، تنها یک چهارم این رقم محقق شده و عدم تحقق درآمدهای حاصل از واگذاری‌ها حتمی است.
نفت 56 دلار و چند ابهام
درحالی که هنوز تکلیف اساسنامه صندوق توسعه ملی روشن نیست، دولت در قانون بودجه 89 مکلف شده تا نسبت به واریز مازاد درآمد نفتی به این صندوق اقدام کند؛ با این وجود به رغم انحلال حساب ذخیره ارزی، مشخص نیست مازاد درآمد نفتی که در بودجه 89 رقم 65 دلار به ازای هر بشکه مصوب شده به چه حسابی واریز شده است. این اتفاق در شرایطی افتاده که 53 هزار میلیارد تومان از بودجه 368 هزار میلیارد تومانی با تصویب مجلس به استفاده از درآمدهای نفتی در بودجه اختصاص یافته است. با این حال هنوز مشخص نیست که به جز این رقم مصوب و در نبود سازوکار شفاف بر درآمدهای نفتی مازاد درآمدهای نفتی چگونه هزینه می‌شود؟
یک منبع آگاه در معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور می‌گوید: امسال هم به مانند سال‌های گذشته عدم تحقق درآمدهای نفتی وجود دارد و دولت ناچار به برداشت از منابع مازاد نفتی است.
پیش از این و درآستانه تصویب بودجه 89رحیم ممبینی معاون بودجه معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبری از کسری تراز عملیاتی منفی 6 هزار میلیارد تومانی بودجه 89 خبرداده بود.

منبع : خبرگزاری کار ایران (ایلنا)